3.5 Vad är egentligen GMO?

När det kommer till tolkning av lagstiftningen kring genmodifierade organismer finns det en fråga som skapar mer förbryllning än andra, vad är en genmodifierad organism? I över ett år har EU haft en arbetsgrupp med representanter från alla medlemsländer som ska arbeta med att kunna besvara vilka tekniker som ger upphov till GMO.

 

Vissa tekniker är uppenbara att de ger en genmodifierad produkt, som till exempel när man använder en genkanon och överför en gen till en växt som direkt kodar för den tilltänkta egenskapen. Dock finns andra mer problematiska produkter där man använder genteknik i förädling, men där slutprodukten i sig inte har något främmande DNA. Ska den här produkten då klassas som genmanipulerad eller inte?

 

En annan mycket aktuell metod är ”cisgenesis”. Metoden går ut på att överföra gener inom en art eller från en närbesläktad växt till en annan. Det här kan självklart ske naturligt men med hjälp av genteknik spar man tid och modifieringen blir mer exakt. ”Cisgenesis” är aktuellt för stunden eftersom tekniken har använts av holländska forskare för att ta fram en potatis som är resistent mot bladmögel. Den holländska riksdagen vill att metoden ska undantas från den vanliga GMO-lagstiftningen som används inom EU, där man bedömer att metoden leder till GMO-gröda.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0